• Four Roses Single Barrel

    ,

    Ta znakomita whiskey w niezwykłych kształtów butelce, to przedstawiciel bourbonów klasy premium, pochodzących wyłącznie z jednej beczki. W 2005 roku okrzyknięta przez Whiskey Magazine w plebiscycie „Word Whiskies Awards” najlepszą amerykańską whiskey poniżej 10 lat, zaś w 2007 – najlepszym bourbonem bez oznaczenia wieku. Destylarnia Four Roses stosuje do produkcji swoich bourbonów 2 receptury i 5 gatunków drożdży, co daje aż 10 różnych palet aromatyczno-smakowych. Four Ross Single Barrel reprezentuje wyłącznie jedną z nich, wg mistrza destylacji Jima Rutledge’a, tę najbardziej wytrawną. Jest to trunek niezwykły również dlatego, iż dojrzewa przez co najmniej 7 lat w jedynych w tym biznesie 1-piętrowych magazynach leżakowych, co ma minimalizować różnice temperaturowe dojrzewających tam destylatów. Występuje w 2 wersjach różniących się kształtem butelki i zawartością alkoholu. Sama butelka zwieńczona korkiem określa na swej etykiecie datę napełnienia beczki oraz datę jej opróżnienia. Wystarczy już tylko wyciągnąć korek.

    195,00 zł

    WIĘCEJ
  • Windsor 12yo

    Windsor 12 year old to elegancka whisky pochodząca z destylarni Royal Lochnagar, stanowiącej duchowy dom marki. Jej bogata kompozycja mieści w sobie subtelne miodowo waniliowe nuty. Lekko pikantne akcenty idealnie łączą się ze smakiem soczystych owoców. Kompozycja whisky Windsor sygnowana jest podpisem Master Blender’a – Douglas’a Murray’a

    109,00 zł

    WIĘCEJ
  • Sir Edward’s

    Sir Edward’s Finest Scotch Whisky powstała w samym sercu szkockich wyżyn, pośród torfowisk i źródeł czystej, świeżej wody. Jest uważnie destylowana następnie, leżakując w beczkach ze szkockiego dębu, uzyskuje piękny bursztynowy kolor i delikatny smak, a wszystko to według najlepszych szkockich tradycji i pod kontrolą Leith Distillers w Edynburgu. Sir Edward’s smakuje nutami słodu i drzewa, a eksperci uważają, że jest doskonale zbalansowaną whisky

    57,00 zł

    WIĘCEJ
  • Scottish Leader

    Scottish Leader produkowana jest w tradycyjny sposób w destylarni Deanston. Podstawowym destylatem użytym do jej produkcji jest właśnie single malt whisky Deanston. Charakteryzuje się aromatem dymu oraz bogatym smakiem z wyczuwalną nutą miodu.

    65,00 zł

    WIĘCEJ
  • William Peel

    William Peel to wyjątkowa szkocka whisky typu blended. Jest butelkowana we Francji. Swój wyjątkowo delikatny i ciekawy smak zawdzięcza niezwykłemu procesowi produkcji jak i leżakowaniu. William Peel Blended Scotch Whiskey ma głęboką bursztynową barwę.

    43,00 zł

    WIĘCEJ
  • William Lawson’s

    Klasyczna whisky blendowana, pochodząca z ojczyzny tego trunku – Szkocji, gdzie jest produkowana od 1849 r. Doskonale zbalansowana, o słodkawym smaku z miodowo-pikantnymi nutami. Ostre wykończenie sprawia, że ten niepowtarzalny trunek na długo pozostanie w Twojej pamięci.

    59,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dewar’s White Label

    Szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji  (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Twórca marki, John Dewar rozpoczął swą działalność w 1846 roku w Perth. Zaczynał od skupowania destylatów, kupażowania a swój trunek oferował w butelkach. Był jednym z pierwszych producentów whisky, który oferował butelkowany produkt. To w dużej mierze przyczyniło się do wielkiego sukcesu firmy. W 1883 roku Dewarowie zostali mianowani dostawcami whisky na dwór królowej Wiktorii, a od 1902 roku firma Dewar oficjalnie zaopatruje rodzinę królewską w ten wytworny trunek.  Abrefeldy mimo modernizacji pozostaje bardzo tradycyjnym zakładem produkcji whisky, gdzie nadal używa się drewnianych kadzi fermentacyjnych. Do wytwarzania szlachetnego trunku jakim jest whisky Dewar’s nie stosuje się komputeryzacji i wykorzystuje alembiki o bardzo szerokich szyjkach.

    59,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dewar’s 12yo

    Mieszanka najlepszych rodzajów whisky dojrzewających przez co najmniej 12 lat, charakteryzująca się głęboko bursztynowa barwą oraz owocową nutą zapachową oraz bogatym, delikatnym, zbalansowanym smakiem . Whisky Dewar’s 12 Years Old została stworzona przez Master Blendera Toma Aitkena w 2000 roku. W procesie produkcji jest używany proces zwany podwójnym starzeniem (Double Aging). Wyjątkowy smak Dewar’s 12YO jest doceniana przez koneserów na całym świecie. Do tej pory, wyjątkowa gładkość smaku został potwierdzona prawie 30 nagrodami światowymi, m.in. Monde Selection, Gold Medal & Trophy (2007). Do składowania alkoholu używa się drewnianych, starannie przygotowanych beczek, w których wcześniej przechowywane było sherry lub burbon. Dzięki temu alkohol dojrzewa, a przy tym nabiera wykwintności oraz lekkiej słodyczy.

    129,00 zł

    WIĘCEJ
  • Teacher’s

    Whisky Teacher’s wywodzi się od założonego w Glasgow w 1830 przez Williama Teacher’a sklepu z mieszaną whisky, która bardzo szybko odniosła duży sukces, dzięki czemu w ciągu dwudziestu lat sklep ten stał się największym sprzedawcą w Glasgow. Spośród wielu oferowanych mieszanych whisky jedna szczególnie przypadła do gustu konsumentom i w 1884 została wprowadzona na rynek jako Teacher’s Whisky Highland Cream. W wyniku wzrastającego zapotrzebowania na trunek otwarta została gorzelnia Ardmore, co zapewniło stałe dostawy whisky potrzebne do produkcji. Whisky Teacher’s składa się w 45% z whisky single malt (w tym głównie z Ardmore single malt).

    62,00 zł

    WIĘCEJ
  • Passport Scotch

    Pewna szkocka legenda głosi, że jeśli pijesz prawdziwą whisky usłyszysz dźwięk dud, ale tylko i wyłącznie gdy jest ona „wyjątkowa” usłyszysz ich 100. Łagodna, wykwintna szkocka whisky typu blended o owocowym bogactwie smaku, delikatnym i dymnym posmaku, orzechowym aromacie i pięknej bursztynowej barwie. Powstała na fali wielkich zmian rewolucji obyczajowej lat 60 i kryje w sobie urok tamtego niezwykłego okresu, harmonijnie łącząc tradycję z nowatorskim charakterem.

    49,00 zł

    WIĘCEJ
  • Monkey Shoulder

    Tradycja i szacunek, to elementy które są bardzo mocno związane z produkcją whisky po dziś dzień. Tak więc i taka przypadłość, jak odrętwienie ramienia mieszaczy słodu w dawnych gorzelniach, zwane małpim ramieniem, znalazła swe miejsce chwały w nazwie produkowanej przez nich whisky. Ciekawa kompozycja trzech Single Malt : Glenfiddich, Balvenie i Kininvie. Ten ostatni Malt, to whisky z wybudowanej w 1990 roku gorzelni dla Wiliam Grant & Sons LTD, która miała swym charakterem wypełnić lukę pomiędzy jasnym Glenfiddich Malt, a ciężkim Balvenie. Money Shoulder cechuje wspaniały „nos”, zniewalający słodkością i finezją owocowych aromatów. Aż szkoda, że w ustach nie jest tak bogata, ale dzięki temu nie syci i pozwala delektować się nią cały wieczór. Jest bardzo łatwą whisky do picia, o zaskakująco długim i przyjemnym finiszu, jak letnie zachodzące słońce.

    130,00 zł

    WIĘCEJ
  • Long John

    Long John to oryginalna szkocka whisky typu blended. Nazwa „Long John” pochodzi od pseudonimu jej twórcy. Johna McDonalda, który górował wzrostem nad wszystkimi Szkotami w okolicy a – jak głosi legenda- długość jego cienia przysłaniała najwyższą górę Szkocji. „Long John” to marka uznana na wielu rynkach Europy.

    47,00 zł

    WIĘCEJ
  • Lauder’s

    Lauder`s Finest Scotch Whisky jest jedna z najstarszych marek na świecie, wytwarzana od 1836 roku w Glasgow w Szkocji. Archibald Lauder opracował jej oryginalna recepturę wkrótce po zalegalizowaniu produkcji whisky w 1815 r. i przez 170 lat jej proces produkcji właściwie nie uległ zmianie. Precyzja, z jaka Archibald Lauder opracował recepturę, zaowocowała złotymi medalami uzyskanymi podczas międzynarodowych konkursów i wystaw. Obecnie medale te zdobią etykietę whisky Lauder`s. 1886 ~ ZŁOTY MEDAL na Międzynarodowej Wystawie Przemysłu, Nauki i Sztuki w Edynburgu 1887 ~ ZŁOTY MEDAL na Królewskiej Jubileuszowej Wystawie w Manchesterze 1888 ~ ZŁOTY MEDAL na Międzynarodowej Wystawie w Glasgow 1889 ~ ZŁOTY MEDAL na Wystawie w Paryżu 1893 ~ ZŁOTY MEDAL na Światowej Kolumbijskiej Wystawie w Chicago. Obecnie, tak jak i wiele lat temu, whisky Lauder`s wytwarzana jest z najlepszych słodów pochodzących z rejonu Highland, Lowland i Speyside. Leżakowana w dębowych beczkach oraz zestawiana dla uzyskania odpowiedniej lekkości aromatu z nutami owocowymi. W swojej tradycyjnej, 4-kątnej butelce z charakterystycznymi zagłębieniami, Lauder`s jest rozpoznawalny na całym świecie.

    72,00 zł

    WIĘCEJ
  • Label 5 12yo

    Renomowana szkocka whisky dojrzewająca w dębowych beczkach przez ponad 12 lat. Doskonała dla koneserów whisky. Świetnie zharmonizowana o idealnie zbalansowanym aromacie będącym mieszanka drewna i dymu. W zapachu wyczuwalna jest również delikatna nutka owoców. Posiada bursztynowo-złoty kolor. Podawać w temperaturze pokojowej.

    115,00 zł

    WIĘCEJ
  • Label 5

    Jednolita whisky, a zarazem mocna w smaku o typowym dla tego gatunku charakterze oraz złotym kolorze z bursztynowymi refleksami. Posiada zharmonizowany i świeży bukiet z owocową i kwiatową nutą z niewielką domieszką aromatu drewna i dymu. Label 5 zajmuje 11 miejsce wśród szkockich whisky na świecie pod względem sprzedaży (25 milionów butelek w 2008 roku) oraz pierwsze miejsce biorąc pod uwagę dynamikę wzrostu udziałów w rynku światowym.

    65,00 zł

    WIĘCEJ
  • J&B Rare

    J&B Rare to szkocka whisky, której produkcja rozpoczęła się w latach 30. XX wieku. Powstaje z połączenia 42 whisky jęczmiennych i słodowych, których minimalny czas leżakowania wynosi 7 lat. Specjalny proces produkcji sprawia, że alkohol ma jasną barwę i bardzo łagodny smak, który przypadnie do gustu smakoszom. Do amatorów tego trunku należał między innymi Frank Sinatra.

    75,00 zł

    WIĘCEJ