• Aberlour 12yo

    ,

    Single Malt z Highland o bursztynowej barwie, głęboka czerwień po beczce po sherry.

    160,00 zł

    WIĘCEJ
  • Aberlour 15yo

    ,

    Aberlour 15YO Select Cask Reserve – doskonale zrównoważona, bogata, zaokrąglona whisky ze słodkimi nutami wanilii i miodu. Zapach trunku zaskakujący, bogaty w aromaty toffi i miodu. Smak to zaokrąglone nuty wanilii. Wykończenie długie i intensywne z dostrzegalnym smakiem kokosa i przypraw. Aberlour oznacza „ujście rzeki Lour”. Miasteczko Aberlour położone jest u zbiegu rzeki Lour i Spey. Zakład został założony w roku 1879 ( taka data widnieje na etykietach whisky Aberlour), choć w miasteczku pierwsza destylarnia powstała już w roku 1826, a jej założycielem był James Gordon. Pierwszym właścicielem zakładu założonego w roku 1879 był James Fleming. Whisky Aberlour powstaje wyłącznie ze szkockiego jęczmienia, a destylacja odbywa się w kotłach o szerokiej podstawie. Dojrzewanie odbywa się częściowo w beczkach po sherry oraz w beczkach po bourbonie, co ma wyjątkowy wpływ na finalny smak whisky.

    220,00 zł

    WIĘCEJ
  • Aberlour 16yo

    ,

    Jednorodna whisky o bogatym, wytrawnym aromacie, w którym dominują kwiatowe akcenty przeplatające się ze słodkimi rodzynkami oraz przyprawami korzennymi.

    250,00 zł

    WIĘCEJ
  • Aberlour 18 yo

    ,

    Doskonale zharmonizowana whisky zarówno pod względem aromatycznym jak i smakowym. Ma piękną barwę soczystej pomarańczy, aromat łagodny z odrobiną sherry i wanilii. Lekko korzenny finisz.W whisky Aberlour częściowo czuć wpływy źródła wody płynącego z Ben Rinnes przez lokalne torfowiska i złoża granitu w Lour valley. To nasącza wodę rzadkimi minerałami i czyni ją niezmiernie miękką. Woda ta używana jest na wszystkich etapach produkcji nadając Aberlour delikatny charakter.

    300,00 zł

    WIĘCEJ
  • Aberlour a’Bunadh Batch No.47

    ,

    290,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ancnoc 12yo

    ,

    AnCnoc 12 – letnia jest jedną z najbardziej deserowych whisky, o delikatnej jasnosłomkowej barwie, woni kwiecia, owoców i wanilii. Na wejściu słodka z dominantą pomarańczy, a w długiej końcówce – wytrawna i lekko przydymiona. Pierwotna nazwa whisky to Knockdhu, jednak w 1994 została zmieniona na anCnoc, aby zapobiec myleniu jej z Knockando

    198,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Corryvreckan

    ,

    Nazwa tej whisky pochodzi od wielkiego wiru wodnego Corryvreckan, znajdującego się na północy Islay. I tak jak w przypadku wiru, tak i za podbój tego whisky zabierają się tylko najodważniejsi. Wirujące w nosie aromaty wciągają nas w głębię torfowo – pieprznego smaku czającego się pod powierzchnią tego idealnie zbalansowanego trunku. Wzrok przyciąga pyszną barwą najciemniejszego bursztynu. Aromat Ardbeg Corryvreckan z początku zachwyca nas głębią, po czym, tak jak wir, wciąga nas w coraz bardziej obłędne aromaty osmolonych sznurów konopnych, dymu i oleju lnianego wypływające z serca tegoż wiru

    390,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Drum

    ,

    Dużo słodyczy w aromacie – budyń waniliowy, toffi. Głębiej cytryna, pomelo i bardzo dojrzałe, nawet zaczynające fermentować ananasy. Poza tym torf i medykamenty. W ustach zaskakująco ziemista, w kierunku tequili, miód, nuty węglowe, medyczne. W finiszu sól, dym, powraca ananas.

    Edycja limitowana

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Ten

    ,

    Ardbeg jest trunkiem dość charakterystycznym ze względu na swój torfowy smak i aromat, wywodzący się między innymi z wykorzystywanego słodu, który ze względu na brak urządzeń wentylacyjnych w pomieszczeniach słodowania, absorbował cały dym jak również miękkiej i czystej wody z jeziora Loch Uigeadail. Woda ta przepływa przez torfowiska, co nadaje jej brunatny odcień i torfowy smak. Chociaż słodownia nie pracuje już od lat, Ardbeg jest do dziś najbardziej „torfową” whisky. W smaku gładka, lekko przydymiona, słonawa. W aromacie spotkamy silne aromaty dymu torfowego, jodyny, wodorostów.

    230,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Uigeadail

    ,

    Intensywny dym z ogniska rozpalonego na nadmorskiej plaży miesza się z aromatami słodowymi i kakao. W smaku bardzo gładka, bogata i skoncentrowana. Ekscytujący atak torfu i smoły łagodzi kojąca tekstura sherry i lukrecji. Posmak dymu i herbatników długo pozostaje na języku.

    339,00 zł

    WIĘCEJ
  • Arran 10 yo

    ,

    Ta 10 letnia whisky ożywia zmysły niezwykle aromatycznym cytrusowym bukietem połączonym z nutami pieczonego jabłka, czekolady, wanilii oraz toffi, w tle natomiast odczuwalny delikatny posmak miodu i pistacji. To wszystko sprawia ze trunek ten w smaku jest wyjątkowo delikatny i wysublimowany. Finisz niezwykle łagodny i aksamitnie gładki. Warto podkreślić, iż produkt ten zdobył srebrny medal oraz tytuł „Best In Class” na prestiżowym, londyńskim konkursie „International Wine & Spirit Competition”.

    190,00 zł

    WIĘCEJ
  • Arran 17 yo

    ,

    Oto druga z serii limitowanych roczników Arrana prowadząca bezbłędnie ku pierwszej najstarszej osiemnastoletniej edycji. Jako bardzo młoda gorzelnia, Arran nie jest w stanie wprowadzić na rynek trwałej oferty starych destylatów. Jednak podjęli decyzje o wprowadzaniu co rok kolejnego rocznika co finalnie ma stać się zaczątkiem stale dostępnych wiekowych whisky z tej jedynej destylarni na wyspie Arran.

    Informacje Szczegółowe:
    Ilość Butelek: 9000

    590,00 zł

    WIĘCEJ
  • Arran Devil’s Punch Bowl II

    ,

    2 200,00 zł

    WIĘCEJ
  • Arran Devil’s Punch Bowl III

    ,

    A oto trzeci i ostatni rozdział diabolicznej trylogii Jamesa MacTaggarta z gorzelni Arran. Diabelska czara napełnia się po raz ostatni by dopełnić dzieła Master Blendera iście diabelskim finiszem. W skład tej edycji użyte zostało 8 beczek sherry butt, 8 beczek z francuskiego dębu i 5 klasycznych beczek po Bourbonie. Czy dasz rade oprzeć się pokusie po raz trzeci czy ulegniesz ostatniemu diabelskiemu rozdziałowi.

    Informacje Szczegółowe:
    Beczki: 21 różnych typów
    Rok Butelkowania: 2014
    Ilość Butelek: 6660

    1 900,00 zł

    WIĘCEJ
  • Arran Orkney Bere Barley

    ,

    Jako niezależny producent Szkockiej whisky, destylarnia Arran zdecydowała zmierzyć się z historią i tradycją. Najstarszą i niegdyś najczęściej uprawianą odmianą jęczmienia w Szkocji był sześciorzędowy Bere Barley. Odmiana ta trafiła do Szkocji za pośrednictwem Wikingów ponad 1000 lat temu. Jeszcze w XIX w. był to bardzo istotny płód rolny wykorzystywany przez browary i gorzelnie. Obecnie jedynie na Orkney można znaleźć jego uprawy. Stąd też pomysł na stworzenie ściśle limitowanej edycji whisky powstałej z tej odmiany jęczmienia i leżakującej przez 8 lat w beczkach po Bourbonie.

    Informacje Szczegółowe:
    Rok Destylacji: 2004
    Rok Butelkowania: 2012
    Ilość Butelek: 5800

    1 200,00 zł

    WIĘCEJ
  • Auchentoshan 12yo

    ,

    Auchentoshan 12 YO to delikatna whisky o złoto- miodowym kolorze. Aromaty prażonych migdałów, toffi oraz cytrusów przechodzących w słodkie nuty przypominające Crème brulée. W smaku olśniewająca delikatność o wyraźnych akcentach mandarynek i limonek. Ta charakterystyczna lekkość spowodowana jest (jako jedyna w Szkocji) potrójną destylacją. Finisz tego trunku ukazuje przed nami powalające, imbirowe oblicze z śladową ilością wytrawnych nut.

    169,00 zł

    WIĘCEJ