• Glenmorangie 18 YO Azuma Makoto Limited Edition

    ,
    Urzeczony zapachami, które znalazł w 18-letnim bukiecie, artysta florystyczny porównał Glenmorangie 18 do cudu kwitnącego kwiatu.
    Wyjaśnia: „Zaczyna się bogatymi, zaokrąglonymi aromatami suszonych owoców i miodu, a następnie rozwija się w bukiet geranium, tuberozy i jaśminu.
    Tańcząc na języku z wiciokrzewem i groszkiem, figami i orzechami, aż kwiaty znikną, tworząc słodki i długotrwały finisz.
    Kiedy Azuma Makoto przetłumaczył pyszną miękkość i słodycz whisky z beczki po burbonie, nuty beczek po sherry Oloroso, czerpał z piękna prawie 100 różnych kwiatów z całego świata.
    Namówił każdy z nich do rozkwitnięcia w swoim studiu w Tokyo dla swojego kwiatowego arcydzieła Dancing Flowers of Glenmorangie, którym dzieli się w tej cudownej limitowanej edycji.

    WIĘCEJ
  • Arrrrrrrdbeg

    ,

    Wyjątkowa edycja whisky od szkockiej marki Ardbeg! Tym razem gorzelnia postanowiła uhonorować legendarnego managera, Mickeya Heads’a, który po 13 latach pracy postanowił odejść do zasłużoną emeryturę. Na taką okoliczność odpowiednia była tylko butelka mocnego trunku, która zdradza charakter wilka morskiego pełniącego z całym zaangażowaniem swoje kapitańskie obowiązki. Pozostali na statku piraci krzyczą mu ku pamięci: Arrrr!, a wszyscy miłośnicy whisky z Islay dopowiadają: dbeg!

    Ta limitowana edycja dojrzewała w beczkach po whisky żytniej, dzięki czemu doskonale oddaje wrażenia prochu strzelniczego, wędzonego banana oraz gruszki. Waniliowe tony dębu i ostre nuty żyta mieszają się, tworząc na języku pikantny posmak. W aromacie wyczuwalny także obowiązkowy dla tej marki torf, słodsze akcenty wanilii i odpowiednia cytrusowa świeżość. Na podniebieniu pikanteria szybko przechodzi w owocową salwę, która odsłania niuanse melona, kiwi i anyżu. Nuty słodkich bułeczek na zakwasie łagodzą efekt, a wędzone toffi podkreśla charakter whisky. Długi finisz to przede wszystkim tony soli morskiej z orzechami brazylijskimi i delikatną nutą dymu.

    Doskonała whisky, dla której warto byłoby wypłynąć w morze! Dodatkowo jej piracką osobowość podkreśla etykieta projektu artysty Butchera Billy. Tworzący w pop-artowym stylu grafik przedstawił na niej samego Mickeya Heads’ w odpowiednim kostiumie, z pozą, która wyznacza nowe kierunki.

    WIĘCEJ
  • Glenfiddich Winter Storm batch 02

    ,

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Drum

    ,

    Dużo słodyczy w aromacie – budyń waniliowy, toffi. Głębiej cytryna, pomelo i bardzo dojrzałe, nawet zaczynające fermentować ananasy. Poza tym torf i medykamenty. W ustach zaskakująco ziemista, w kierunku tequili, miód, nuty węglowe, medyczne. W finiszu sól, dym, powraca ananas.

    Edycja limitowana

    WIĘCEJ
  • Bruichladdich 26yo Black Art 06.1

    ,

    Whisky, która zadebiutowała na rynku w 2009 roku i której receptura pozostaje słodką tajemnicą jej autora. Opisywana dzisiaj 6 edycja Black Art została skomponowana z 26-letnich destylatów pochodzących z 1990 roku, starzonych najprawdopodobniej w beczkach po bourbonie oraz po winie.
    Bruichladdich Black Art to dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky, która z pewnością może imponować.

    Edycja limitowana – 18000 szt

    WIĘCEJ
  • Octomore 08.1

    ,

    Ósma edycja fenomenalnej whisky z Islay. Destylowana w 2008 roku ze szkockiego jęczmienia, zebranego rok wcześniej. Dojrzewała 8 lat w beczkach po amerykańskich bourbonach i whiskeys z pierwszego napełnienia: m.in. Buffalo Trace, Four Roses, Heaven Hill i Jack Daniels. Dodatkowych parę lat w beczkach pomogło nabrać jej nieco ogłady i godności, ale pod tą powierzchnią wciąż kryje się mocny, krewki, dymno-owocowy smak Octomore’a – tym razem torfowość na poziomie 167 PPM. Doskonały prezent dla koneserów i kolekcjonerów

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie Spios

    ,

    Najnowszy wypust to już dziewiąta propozycja w ramach kolekcji Private Edition o dźwięcznie brzmiącej nazwie Spios.

    Spios to edycja Glenmorangie, która leżakowana była w beczkach po amerykańskiej whisky żytniej.

    WIĘCEJ
  • Miltonduff 15 yo

    ,

    Single Malt z destylarni Miltonduff jest podstawą blendów Ballantine’s, dostarczającą im ciepła i mocy. Kwiatowe aromaty z subtelną nutą cynamonu otwierają niezwykle łagodną whisky o delikatnym posmaku lukrecji i długim, rozgrzewającym finiszu.

    WIĘCEJ
  • Glenburgie 15 yo

    ,

    Single Malt z destylarni Glenburgie stanowi serce mieszanych whisky Balantine’s, dostarczając im intensywnych owocowych nut i miodowej słodyczy. Doskonale zbalansowany z delikatnymi aromatami czerwonych jabłek i gruszek, o jedwabistej teksturze i gługim, krągłym finiszu.

    WIĘCEJ
  • Glenfiddich 40 yo

    ,

    Whisky Glenfiddich jest idealną propozycją dla każdego szanującego się inwestora i pasjonata. Pochodząca ze szkockiego regionu Speyside, produkowana jest przez William Grant & Sons w Dufftown. Od czasu wprowadzenia na rynek świeci triumfy i podbija podniebienia amatorów tego złocistego trunku. Obecnie Glenfiddich jest najlepiej sprzedającą się whisky typu single-malt na świecie i jednocześnie najbardziej utytułowaną. Starsi bracia wariantu Glenfiddich 40 YO, obecni są w rankingach 5 najdroższych whisky świata (Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve (1955) oraz Glenfiddich 1937 ), sam zaś bohater zamyka listę 40 najdroższych butelek whisky na świecie. Glenfiddich 40 YO to nie tylko świetna inwestycja, to również znakomicie wyważona whisky single-malt. Najlepsze beczki używane do jej starzenia wybierane są własnoręcznie przez Malt Destylera. Sama whisky to nieskończona głębia smaku i aromatu, która odkrywana jest w trakcie degustacji warstwa po warstwie. Każda butelka jest ręcznie numerowana. Do każdej dodaje się skórzaną książeczkę, opowiadającą 40-letnią historię trunku, wraz z certyfikatem własnoręcznie podpisanym przez najdłużej pracującego z ekspertów. W świat wychodzi tylko 600 takich unikatowych butelek rocznie.

    Release No. : 11

    Bottle No. : 422

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie Bacalta

    ,

    Whisky Glenmorangie Bacalta to najnowsze, ósme wydanie z kolekcji „Private Edition”. Swą premierę miała 1 lutego 2017 roku. Starzona w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowa w beczkach po winie Malmsey, najsłodszym i najbardziej cenionym winie z Madery. Beczki, w których dojrzewa wspomniane wino, są wykonane z drewna i „wypiekane na słońcu”. Powstały w tym procesie trunek został zabutelkowany z mocą 46%.

    WIĘCEJ
  • Dalmore 18 yo

    ,

    Ewolucja stylu destylarni Dalmore. Ta 18-letnia whisky ma aromaty pikantnych cytrusów i bogatej czekolady, które tworzą potem znacznie bardziej intensywne doznania.
    Starzona przez pierwsze 14 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu po bourbonie jest przelewana na kolejne 4 lata do beczek po 30 letniej sherry oloroso od Gonzalesa Byassa – Matuzalem.

    Aromat: wanilia, ciemna czekolada, pomarańcza i cynamon
    Usta: ciemna czekolada, kandyzowane cytrusy, kawa, gałka muszkatołowa i goździki
    Finisz: cytrusy, dąb i przyprawy

    495,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dalmore 15 yo

    ,

    15-letnia whisky uosobienie stylu destylarni z Dalmore Whisky Dalmore 15 Years Old to wspaniały wstęp do poznania single malt whisky. Gładka, bogata i krągła, jest uosobieniem stylu destylarni z Dalmore. Najpierw dojrzewa 12 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej leżakował bourbon. Profil smakowy osiągany jest przez kolejne 3 lata dojrzewania. Whisky rozdzielana jest do trzech rodzajów beczek po sherry: Amoroso, Apostoles oraz Matusalem oloroso. Na koniec, aby aromaty i smaki się przeniknęły destylaty łączy się i przechowuje w beczkach po sherry.

    Aromat: marmolada pomarańczowa, cynamon, gałka muszkatołowa

    Usta: mandarynki, wanilia, imbir i rozgniecione jabłka

    Finisz: świąteczne przyprawy, dąb.

    355,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dalmore 12 yo

    ,

    Dwunastoletnia whisky z Dalmore ze swoim zawiłym zróżnicowaniem aromatów i smaków jest uznana za alkohol znacznie bardziej złożony niż by to wynikało z jego wieku.  Początkowo dojrzewa przez 9 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej leżakował bourbon. Następnie whisky rozdziela się do końcowego dojrzewania. Połowę pozostawia się w beczce po bourbonie, a drugą połowę przelewa się do beczek po 30 letnim sherry Matusalem, aby potem znów je połączyć dla uzyskania pełnej harmonii. Aromaty:cytrusy, czekolada,aromatyczne przyprawy Usta: skoncentrowane cytrus,sherry oloroso Finisz: palona kawa i czekolada

    190,00 zł

    WIĘCEJ
  • Jura Diurach’s Own 16 yo

    ,

    Whisky z bogatym pełnym ciałem, nutą cytrusów, owoców i toffi. Smak ciemnej czekolady połączony z pomarańczami i przyprawami z miodem i toffi na finiszu.

    230,00 zł

    WIĘCEJ
  • Jura Origin 10 yo

    ,

    Lekka i delikatna whisky z ciepłym, miodowym finiszem. Drzemiący przez 10 lat, ten urzekający alkohol ma długotrwały smak delikatnie ciepłego dębu, z nutami miodu i karmelu, lukrecji oraz palonych ziaren kawy. Idealny do nieśpiesznej degustacji.
    Origin jest tradycyjnym, Celtyckim symbolem narodzin. Znak ten zapoczątkował też pierwszą kolekcjonerską linię whisky z Jury.

    155,00 zł

    WIĘCEJ