• Ardbeg Corryvreckan

    ,

    Nazwa tej whisky pochodzi od wielkiego wiru wodnego Corryvreckan, znajdującego się na północy Islay. I tak jak w przypadku wiru, tak i za podbój tego whisky zabierają się tylko najodważniejsi. Wirujące w nosie aromaty wciągają nas w głębię torfowo – pieprznego smaku czającego się pod powierzchnią tego idealnie zbalansowanego trunku. Wzrok przyciąga pyszną barwą najciemniejszego bursztynu. Aromat Ardbeg Corryvreckan z początku zachwyca nas głębią, po czym, tak jak wir, wciąga nas w coraz bardziej obłędne aromaty osmolonych sznurów konopnych, dymu i oleju lnianego wypływające z serca tegoż wiru

    390,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Drum

    ,

    Dużo słodyczy w aromacie – budyń waniliowy, toffi. Głębiej cytryna, pomelo i bardzo dojrzałe, nawet zaczynające fermentować ananasy. Poza tym torf i medykamenty. W ustach zaskakująco ziemista, w kierunku tequili, miód, nuty węglowe, medyczne. W finiszu sól, dym, powraca ananas.

    Edycja limitowana

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Ten

    ,

    Ardbeg jest trunkiem dość charakterystycznym ze względu na swój torfowy smak i aromat, wywodzący się między innymi z wykorzystywanego słodu, który ze względu na brak urządzeń wentylacyjnych w pomieszczeniach słodowania, absorbował cały dym jak również miękkiej i czystej wody z jeziora Loch Uigeadail. Woda ta przepływa przez torfowiska, co nadaje jej brunatny odcień i torfowy smak. Chociaż słodownia nie pracuje już od lat, Ardbeg jest do dziś najbardziej „torfową” whisky. W smaku gładka, lekko przydymiona, słonawa. W aromacie spotkamy silne aromaty dymu torfowego, jodyny, wodorostów.

    230,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Uigeadail

    ,

    Intensywny dym z ogniska rozpalonego na nadmorskiej plaży miesza się z aromatami słodowymi i kakao. W smaku bardzo gładka, bogata i skoncentrowana. Ekscytujący atak torfu i smoły łagodzi kojąca tekstura sherry i lukrecji. Posmak dymu i herbatników długo pozostaje na języku.

    339,00 zł

    WIĘCEJ
  • Bowmore Enigma

    ,

    Nieco cięższa i poważniejsza od Legend. Aromat dymu ożywia czekolada, miód, gruszki, a nawet cytrusy. Finisz niezwykle długi, skomplikowany i miękki. Bowmore jest organicznie związana z morzem. Klimat Islay, krystaliczna woda z rzeki Laggan i niezmienny od lat proces produkcji decydują o niezwykle wysokiej jakości tej whisky. W dodatkowe walory wzbogaca ją starzenie w dębowych beczkach po burbonie i porto.

    249,00 zł

    WIĘCEJ
  • Bruichladdich 26yo Black Art 06.1

    ,

    Whisky, która zadebiutowała na rynku w 2009 roku i której receptura pozostaje słodką tajemnicą jej autora. Opisywana dzisiaj 6 edycja Black Art została skomponowana z 26-letnich destylatów pochodzących z 1990 roku, starzonych najprawdopodobniej w beczkach po bourbonie oraz po winie.
    Bruichladdich Black Art to dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky, która z pewnością może imponować.

    Edycja limitowana – 18000 szt

    WIĘCEJ
  • Caol Ila 12yo

    ,

    Caol Ila posiada aromaty torfowe, kwiatowe a także nuty szpitalne w tle. Kolor jasny z zielonkawym odcieniem. Na podniebieniu wyczuwalne przyprawy takie jak pieprz oraz torf i wodorosty. Finisz krótki, oleisty z odczuwalną solą morską w tle.

    199,00 zł

    WIĘCEJ
  • Lagavulin 16yo

    ,

    16-letnia whisky słodowa z wyspy Islay o ciemno-brązowym kolorze, mocnym smaku drewna i torfu, długo pozostająca na podniebieniu.Bogactwo aromatów – morskie powietrze i wodorosty splatają się z torfowym dymem oraz nutami sherry, wrzosu, a nawet tostowego pieczywa. W palecie smakowej to, co w whisky najpiękniejsze – zadziwiające warstwy odkrywające się jedna po drugiej. Począwszy od wytrawnych, torfowych i morskich doznań, przechodzących wkrótce w lekką słodyczy sherry, a w długim potężnym finiszu dym wypalanych torfowisk.

    305,00 zł

    WIĘCEJ
  • Octomore 08.1

    ,

    Ósma edycja fenomenalnej whisky z Islay. Destylowana w 2008 roku ze szkockiego jęczmienia, zebranego rok wcześniej. Dojrzewała 8 lat w beczkach po amerykańskich bourbonach i whiskeys z pierwszego napełnienia: m.in. Buffalo Trace, Four Roses, Heaven Hill i Jack Daniels. Dodatkowych parę lat w beczkach pomogło nabrać jej nieco ogłady i godności, ale pod tą powierzchnią wciąż kryje się mocny, krewki, dymno-owocowy smak Octomore’a – tym razem torfowość na poziomie 167 PPM. Doskonały prezent dla koneserów i kolekcjonerów

    WIĘCEJ