• Arrrrrrrdbeg

    ,

    Wyjątkowa edycja whisky od szkockiej marki Ardbeg! Tym razem gorzelnia postanowiła uhonorować legendarnego managera, Mickeya Heads’a, który po 13 latach pracy postanowił odejść do zasłużoną emeryturę. Na taką okoliczność odpowiednia była tylko butelka mocnego trunku, która zdradza charakter wilka morskiego pełniącego z całym zaangażowaniem swoje kapitańskie obowiązki. Pozostali na statku piraci krzyczą mu ku pamięci: Arrrr!, a wszyscy miłośnicy whisky z Islay dopowiadają: dbeg!

    Ta limitowana edycja dojrzewała w beczkach po whisky żytniej, dzięki czemu doskonale oddaje wrażenia prochu strzelniczego, wędzonego banana oraz gruszki. Waniliowe tony dębu i ostre nuty żyta mieszają się, tworząc na języku pikantny posmak. W aromacie wyczuwalny także obowiązkowy dla tej marki torf, słodsze akcenty wanilii i odpowiednia cytrusowa świeżość. Na podniebieniu pikanteria szybko przechodzi w owocową salwę, która odsłania niuanse melona, kiwi i anyżu. Nuty słodkich bułeczek na zakwasie łagodzą efekt, a wędzone toffi podkreśla charakter whisky. Długi finisz to przede wszystkim tony soli morskiej z orzechami brazylijskimi i delikatną nutą dymu.

    Doskonała whisky, dla której warto byłoby wypłynąć w morze! Dodatkowo jej piracką osobowość podkreśla etykieta projektu artysty Butchera Billy. Tworzący w pop-artowym stylu grafik przedstawił na niej samego Mickeya Heads’ w odpowiednim kostiumie, z pozą, która wyznacza nowe kierunki.

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Drum

    ,

    Dużo słodyczy w aromacie – budyń waniliowy, toffi. Głębiej cytryna, pomelo i bardzo dojrzałe, nawet zaczynające fermentować ananasy. Poza tym torf i medykamenty. W ustach zaskakująco ziemista, w kierunku tequili, miód, nuty węglowe, medyczne. W finiszu sól, dym, powraca ananas.

    Edycja limitowana

    WIĘCEJ
  • Bruichladdich 26yo Black Art 06.1

    ,

    Whisky, która zadebiutowała na rynku w 2009 roku i której receptura pozostaje słodką tajemnicą jej autora. Opisywana dzisiaj 6 edycja Black Art została skomponowana z 26-letnich destylatów pochodzących z 1990 roku, starzonych najprawdopodobniej w beczkach po bourbonie oraz po winie.
    Bruichladdich Black Art to dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky, która z pewnością może imponować.

    Edycja limitowana – 18000 szt

    WIĘCEJ
  • Octomore 08.1

    ,

    Ósma edycja fenomenalnej whisky z Islay. Destylowana w 2008 roku ze szkockiego jęczmienia, zebranego rok wcześniej. Dojrzewała 8 lat w beczkach po amerykańskich bourbonach i whiskeys z pierwszego napełnienia: m.in. Buffalo Trace, Four Roses, Heaven Hill i Jack Daniels. Dodatkowych parę lat w beczkach pomogło nabrać jej nieco ogłady i godności, ale pod tą powierzchnią wciąż kryje się mocny, krewki, dymno-owocowy smak Octomore’a – tym razem torfowość na poziomie 167 PPM. Doskonały prezent dla koneserów i kolekcjonerów

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Uigeadail

    ,

    Intensywny dym z ogniska rozpalonego na nadmorskiej plaży miesza się z aromatami słodowymi i kakao. W smaku bardzo gładka, bogata i skoncentrowana. Ekscytujący atak torfu i smoły łagodzi kojąca tekstura sherry i lukrecji. Posmak dymu i herbatników długo pozostaje na języku.

    339,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Corryvreckan

    ,

    Nazwa tej whisky pochodzi od wielkiego wiru wodnego Corryvreckan, znajdującego się na północy Islay. I tak jak w przypadku wiru, tak i za podbój tego whisky zabierają się tylko najodważniejsi. Wirujące w nosie aromaty wciągają nas w głębię torfowo – pieprznego smaku czającego się pod powierzchnią tego idealnie zbalansowanego trunku. Wzrok przyciąga pyszną barwą najciemniejszego bursztynu. Aromat Ardbeg Corryvreckan z początku zachwyca nas głębią, po czym, tak jak wir, wciąga nas w coraz bardziej obłędne aromaty osmolonych sznurów konopnych, dymu i oleju lnianego wypływające z serca tegoż wiru

    390,00 zł

    WIĘCEJ
  • Lagavulin 16yo

    ,

    16-letnia whisky słodowa z wyspy Islay o ciemno-brązowym kolorze, mocnym smaku drewna i torfu, długo pozostająca na podniebieniu.Bogactwo aromatów – morskie powietrze i wodorosty splatają się z torfowym dymem oraz nutami sherry, wrzosu, a nawet tostowego pieczywa. W palecie smakowej to, co w whisky najpiękniejsze – zadziwiające warstwy odkrywające się jedna po drugiej. Począwszy od wytrawnych, torfowych i morskich doznań, przechodzących wkrótce w lekką słodyczy sherry, a w długim potężnym finiszu dym wypalanych torfowisk.

    305,00 zł

    WIĘCEJ
  • Caol Ila 12yo

    ,

    Caol Ila posiada aromaty torfowe, kwiatowe a także nuty szpitalne w tle. Kolor jasny z zielonkawym odcieniem. Na podniebieniu wyczuwalne przyprawy takie jak pieprz oraz torf i wodorosty. Finisz krótki, oleisty z odczuwalną solą morską w tle.

    199,00 zł

    WIĘCEJ
  • Bowmore Enigma

    ,

    Nieco cięższa i poważniejsza od Legend. Aromat dymu ożywia czekolada, miód, gruszki, a nawet cytrusy. Finisz niezwykle długi, skomplikowany i miękki. Bowmore jest organicznie związana z morzem. Klimat Islay, krystaliczna woda z rzeki Laggan i niezmienny od lat proces produkcji decydują o niezwykle wysokiej jakości tej whisky. W dodatkowe walory wzbogaca ją starzenie w dębowych beczkach po burbonie i porto.

    249,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ardbeg Ten

    ,

    Ardbeg jest trunkiem dość charakterystycznym ze względu na swój torfowy smak i aromat, wywodzący się między innymi z wykorzystywanego słodu, który ze względu na brak urządzeń wentylacyjnych w pomieszczeniach słodowania, absorbował cały dym jak również miękkiej i czystej wody z jeziora Loch Uigeadail. Woda ta przepływa przez torfowiska, co nadaje jej brunatny odcień i torfowy smak. Chociaż słodownia nie pracuje już od lat, Ardbeg jest do dziś najbardziej „torfową” whisky. W smaku gładka, lekko przydymiona, słonawa. W aromacie spotkamy silne aromaty dymu torfowego, jodyny, wodorostów.

    230,00 zł

    WIĘCEJ