• Hennessy Fine de Cognac

    ,

    Jeden z najbardziej współczesnych trunków na rynku wykwintnych koniaków. W 2008r. marka Hennessy zaprosiła do współpracy francuskiego projektanta sztuki szklarskiej Thomasa Bastide, który specjalnie dla niej zaprojektował ekskluzywny stoper do limitowanej edycji Fine de Cognac. Inspirowany wyglądem flakonika perfum, pięknie zdobiny bursztynem i połyskującymi ornamentami nadaje klasycznej butelce wyglądu eleganckiej karafki. Hennessy Fine de Cognac to kompozycja ponad 60 różnych eaux-de-vie o charakterze owocowym i kwiatowym. Destylaty leżakują od 4 do 10 lat, czemu koniak zawdzięcza czysty, bursztynowy kolor oraz aromat świeżych owoców cytrusowych przechodzący w smak grillowanych migdałów z nutami korzennymi. Fine de Cognac doskonale sprawdza się serwowany w formie czystej oraz jako long-drink, ze Sprite’em lub tonikiem.

    175,00 zł

    WIĘCEJ
  • Hennessy Paradis Imperial

    Inspirowany unikatowym koniakiem zamówionym w 1811 roku przez Marię Fiodorownę dla jej syna, cara Aleksandra I. Wyjątkowy koniak, będący finezyjną kompozycją eaux-de-vie dojrzewających co najmniej 30 lat. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza aromatom jaśminu i pomarańczy, akcentom lekko dymnym oraz pełnym nutom kwiatowym.

     

    WIĘCEJ
  • Hennessy V.S

    ,

    Hennessy to marka nr 1 na świecie w kategorii koniaków, jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie, symbol energii i nowoczesności, wykwintne połączenie siły i elegancji. Hennessy VS to kompozycja 40 różnych destylatów, z których każdy leżakował minimum 2,5 roku. Charakteryzuje się wyraźnym orzeźwiajacym smakiem, z delikatnym aromatem drewna przechodzącego w aromat orzecha laskowego. Na finiszu wyczuwalna jest nutka wanilii, powstała dzięki dojrzewaniu w nowych beczkach dębowych. Hennessy jest wytwarzany z winogron rosnących tylko w ściśle określonym rejonie Charante, w południowo zachodniej Francji, w okolicach miasta Cognac. Powstaje w wyniku niezmiennego od XVI wieku procesu podwójnej destylacji wina, kontrolowanego przez jedną rodzinę, która do siedmiu pokoleń jest związana z Hennessy. Po długim dojrzewaniu od 2,5 roku do nawet 8 lat powstaje doskonały kupaż oznaczony VS czyli Very Special. Z dziewięciu litrów wina otrzymuje się jeden litr destylatu zwanego eau-de-vie.

    135,00 zł

    WIĘCEJ
  • Hennessy X.O

    ,

    Niepowtarzalny koniak złożony z bez mała stu destylatów o maturacji sięgającej 30 lat. Charakterystyczną cechą jest eleganckie połączenie zdecydowanej nuty wanilii i dębowej kory, złagodzone aromatem cynamonu, czarnego pieprzu i dojrzałych owoców. Hennessy XO to kreacja intuicji Maurice’a Hennessy, który przeczuwał, że nowoczesność i unikatowość mogą stworzyć finezyjną kompozycję. Znakomicie smakuje serwowany na kruszonym lodzie, uwalniającym pełnię magii jego bukietu.

    720,00 zł

    WIĘCEJ
  • Martell VS

    ,

    Koniak Martell VS jest kompozycją dojrzałych eaux-de-vie, które leżakują w dębowych beczkach od 5 do 7 lat. Od 1715 roku Martell jest arcydziełem cierpliwości, pasji i doskonałości. Wszystkie bez wyjątku koniaki Martella są zestawami destylatów z najlepszych crus o zastrzeżonych nazwach.

    135,00 zł

    WIĘCEJ
  • Martell VSOP

    ,

    Stworzony w 1874 roku koniak Martell VSOP Medaillon nosi wizerunek Ludwika XIV, upamiętniający rok 1715 – ostatnie dwanaście miesięcy panowania Króla Słońce i zarazem pierwszy rok istnienia firmy Martell. Koniak Martell VSOP jest kompozycją dojrzałych eaux-de-vie pochodzących z czterech najlepszych obszarów upraw regionu Cognac. Te destylaty leżakowały w dębowych beczkach od 10 do 12 lat.

    159,00 zł

    WIĘCEJ
  • Martell XO

    ,

    Unikalność koniaków Martell polega na tym, że do produkcji koniaku używane są winogrona pochodzące z 4 najlepszych regionów: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois, które należa do rodzinnych winnic Martell. W procesie produkcji stosowany jest unikalny, chroniony patentem proces destylacji oparty na specjalnym systemie palników i mniejszych kotłów destylacyjnych, pozwalający uzyskiwać delikatniejsze i czystsze eaux-de-vie dające bogactwo, złożoność oraz harmonię smaku. Tajemnica koniaku Martell polega na umiejętnym poddawaniu go powolnemu procesowi dojrzewania w ręcznie wytwarzanych, dębowych beczkach. Drewno do ich produkcji pochodzi ze znanych z doskonałej i aromatycznej dębiny lasów Troncais. W rezultacie powstaje koniak, który charakteryzuje się łagodnością, gładkim, pełnym i wyważonym smakiem. Koniak dojrzewa w dwóch piwnicach zwanych Purgatoire i Paradis, w których Martell przechowuje swoje najdoskonalsze eaux-de-vie. Martell XO jest kompozycją eaux-de-vie, które dojrzewały między 40 a 45 lat. Zdobiona karafka sprawia, że Martell XO jest prestiżowym podarunkiem.

    620,00 zł

    WIĘCEJ
  • Metaxa 5*

    ,

    Metaxa jest trunkiem o wysokiej jakości, zachowującym charakter i styl oraz otwartym na barowe eksperymenty. Metaxa 5* to doskonale wyważone połączenie winnych destylatów dojrzewających do 5 lat w dębowych beczkach i win Muscat z wysp morza Egejskiego. Trunek kolorem przypomina ciemny miód, a bukiet oferuje aromaty kwiatów i owoców.

    73,00 zł

    WIĘCEJ
  • Metaxa 7*

    ,

    Metaxa to grecki napój alkoholowy opracowany przez kupca Spirosa Metaxasa w 1888 roku. To odmiana brandy z domieszką wina, która ochodzi z wysp Samos i Lemnos. Metaxe produkuje się z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. Destylat o mocy 60 % leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana. Metaxa jest trunkiem o wysokiej jakości, zachowującym charakter i styl oraz otwartym na barowe eksperymenty. Metaxa 7* to odzwierciedlenie wysokiego stylu i elegancji. Wytworzona z połączenia win Muscat z wysp Morza Egejskiego oraz doskonałych winnych destylatów, dojrzewa do siedmiu lat w dębowych beczkach. Dzięki dojrzewaniu kolorem przypomina złoto, a zapach uwalnia delikatne aromaty waniliowe. Na podniebieniu pełne, zrównoważone smaki. Siedem gwiazdek oznacza leżakowanie trunku przez 7 lat.

    118,00 zł

    WIĘCEJ