Ron Zacapa Centenario
Alkohole pozostałe, Gin / Rum
Historia rumu Ron Zacapa sięga 1976 roku, kiedy to po raz pierwszy został zabutelkowany w stulecie istnienia miasta od którego wziął swoją nazwę. Poprzez wszystkie lata produkcji zyskiwał on coraz szerszą grupę odbiorców na całym świecie. Trunek produkowany jest z soku trzciny cukrowej, która zbierana jest podczas czasu trwania pory suchej od listopada do kwietnia. Proces starzenia trunku odbywa się w mieście Quetzaltenang na wysokości 2300m, gdzie przechodzi on spowolniony proces dojrzewania trwający 23 lata. Dojrzewanie odbywa się początkowo w beczkach wykonanych z białego, amerykańskiego dębu, w którym wcześniej leżakowała whisky, a także beczkach opalanych, beczkach po sherry oraz po winie z winnicy Pedro Ximeneza z Hiszpanii. Butelkowanie odbywa się w stolicy Gwatemalii, mieście Mixco. Sam rum posiada ciemno-bursztynową barwę. W aromacie wyróżniają się nuty karmelu i wanilii połączone z suszonymi owocami, bananami, dębem, ananasem i drewnem. W tle wyczuć dają się nieco subtelniejsze aromaty cukru, śliwki oraz kakao. Smak rumu niesamowicie bogaty łączący w sobie akcenty gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii, kawy, migdałów, śliwki, imbiru oraz dymu i skóry. Zakończenie pozostawia przyjemny karmelowy posmak.
WIĘCEJ