Ramazzotti
Alkohole pozostałe, Likiery
Ramazzotti…. W 1815 człowiek o tym samym nazwisku, co Eros lecz innym imieniu, wymyślił genialną recepturę likieru żołądkowego. Ciężko było, bo biedak miał do dyspozycji same naturalne składniki: korzenie, zioła, anyż… Potrzebne było jeszcze coś, co sprawiłoby, że wyjątkowo zdrowe paskudztwo – zwłaszcza po przejedzeniu, co wśród włoskich arystokratów w XIX wieku zdarzało się dość często – można było pić z przyjemnością. No i znalazł. Skórki pomarańczowe, a ściśle mówiąc dwa ich rodzaje: mieszankę skórek pomarańczy: gorzkich i słodkich. Na efekt wynalazku nie trzeba było długo czekać. Zamiast kawy zaczęto podawać w ekskluzywnych włoskich kafeteriach właśnie Ramazzotti… Amaro Ramazzotti można serwować bez dodatków, na lodzie, z dodatkiem Ginger Ale, z tonikiem, z plasterkiem cytryny- w każdym z tych połączeń nie zabraknie prawdziwie włoskiego ducha.
WIĘCEJ