• Ancnoc 12yo

    ,

    AnCnoc 12 – letnia jest jedną z najbardziej deserowych whisky, o delikatnej jasnosłomkowej barwie, woni kwiecia, owoców i wanilii. Na wejściu słodka z dominantą pomarańczy, a w długiej końcówce – wytrawna i lekko przydymiona. Pierwotna nazwa whisky to Knockdhu, jednak w 1994 została zmieniona na anCnoc, aby zapobiec myleniu jej z Knockando

    198,00 zł

    WIĘCEJ
  • Clynelish 14yo

    ,

    14 letnia Clynelish to łagodna whisky z wyżyn, produkowana w pobliżu miejscowości Brora. Destylarnia ta jest jedną z najbardziej na północ wysuniętych w Szkocji ( poza Orkadami i Pulteney na stałym lądzie ). W smaku nieznacznie wytrawna z delikatną nutą torfu. Delikatna, lecz jednak wyrazista i łatwo zauważalna nutka jodu morskiego zdradza nadmorskie pochodzenie Clynelish.

    255,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dalmore 12 yo

    ,

    Dwunastoletnia whisky z Dalmore ze swoim zawiłym zróżnicowaniem aromatów i smaków jest uznana za alkohol znacznie bardziej złożony niż by to wynikało z jego wieku.  Początkowo dojrzewa przez 9 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej leżakował bourbon. Następnie whisky rozdziela się do końcowego dojrzewania. Połowę pozostawia się w beczce po bourbonie, a drugą połowę przelewa się do beczek po 30 letnim sherry Matusalem, aby potem znów je połączyć dla uzyskania pełnej harmonii. Aromaty:cytrusy, czekolada,aromatyczne przyprawy Usta: skoncentrowane cytrus,sherry oloroso Finisz: palona kawa i czekolada

    190,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dalmore 15 yo

    ,

    15-letnia whisky uosobienie stylu destylarni z Dalmore Whisky Dalmore 15 Years Old to wspaniały wstęp do poznania single malt whisky. Gładka, bogata i krągła, jest uosobieniem stylu destylarni z Dalmore. Najpierw dojrzewa 12 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej leżakował bourbon. Profil smakowy osiągany jest przez kolejne 3 lata dojrzewania. Whisky rozdzielana jest do trzech rodzajów beczek po sherry: Amoroso, Apostoles oraz Matusalem oloroso. Na koniec, aby aromaty i smaki się przeniknęły destylaty łączy się i przechowuje w beczkach po sherry.

    Aromat: marmolada pomarańczowa, cynamon, gałka muszkatołowa

    Usta: mandarynki, wanilia, imbir i rozgniecione jabłka

    Finisz: świąteczne przyprawy, dąb.

    355,00 zł

    WIĘCEJ
  • Dalmore 18 yo

    ,

    Ewolucja stylu destylarni Dalmore. Ta 18-letnia whisky ma aromaty pikantnych cytrusów i bogatej czekolady, które tworzą potem znacznie bardziej intensywne doznania.
    Starzona przez pierwsze 14 lat w beczkach z amerykańskiego białego dębu po bourbonie jest przelewana na kolejne 4 lata do beczek po 30 letniej sherry oloroso od Gonzalesa Byassa – Matuzalem.

    Aromat: wanilia, ciemna czekolada, pomarańcza i cynamon
    Usta: ciemna czekolada, kandyzowane cytrusy, kawa, gałka muszkatołowa i goździki
    Finisz: cytrusy, dąb i przyprawy

    495,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glencadam 10yo

    ,

    Pierwszy raz wydana w 2008 roku. Glencadam 10yo uważana jest za whisky delikatną i zrównoważoną, nieposiadającą filtracji na zimno. Bardzo aromatyczna i świeża. Mocno wyczuwalne owoce, wanilia i przyprawy. Smak lekko cierpki lecz cudownie zrównoważony z posmakiem owoców i słodkiej wanilii. Finisz długi, łagodny

    168,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glencadam Oloroso 14yo

    ,

    Pierwszy etap dojrzewania przebiega tak, jak w przypadku 10- i 15-latki. Potem whisky przewozi się do siostrzanej destylarni Tomintoul. Beczek po sherry użyto tam pierwszy raz dla eksperymentu, a po dwóch latach procedurą tą objęto też Glencadam. Mimo to co roku wybiera się tylko 60 beczek na użytek obu destylarni. Beczki po oloroso używane przez obie wytwórnie pochodzą wprost z małej winiarni w Jerez w Hiszpanii. Właściciel destylarni nie ujawnia tożsamości dostawcy beczek, ale opisał, jak go wybrano. Zespół sprawdził wpierw największych wytwórców sherry, ale większe destylarnie, jak Macallan, kupują od nich tysiące beczek i mają wieloletnie relacje z dostawcami. Potrzeby zespołu Angus Dundee były znacznie skromniejsze, więc w Hiszpanii przedstawiono im mniejsze winiarnie. Wybrali firmę rodzinną, skosztowali ich sherry, obejrzeli beczki i sprowadzają je co roku.Glencadam Sherru Finish produkuje się małymi partiami, więc każda ma nieco inny smak. Skala operacji jest tak niewielka, że whisky można próbować i butelkować w miarę potrzeb.

    265,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glencadam Portwood 12yo

    ,

    Whisky wydana pod koniec 2010 roku. Słodki aromat syropu różanego, śliwek w syropie z niewielką ilością tytoniu. W smaku słodki, o dobrze zbudowanej teksturze.

    199,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glendronach 12 yo

    ,

    Ta Single Malt Whisky robiona jest w stylu zwanym „Richly Sherried Style”. Leżakowana przez minimum 12 lat w beczkach po sherry Oloroso I Pedro Ximenez. Nie jest filtrowana na zimno ani barwiona karmelem dzięki czemu ma naturalny smak i kolor. Butelkowana gdy osiąga 43 % alkoholu. W nosie znajdujemy aromaty wanilii z nutami imbiru. Odrobinę cynamonu i gruszki. W ustach rozwijają się słodkie aromaty dębiny i sherry oraz rodzynek i suszonych owoców. Bogata i gładka Whisky, kremowa z lekko pikantnym, długim i wytrawnym finiszem.

    210,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glendronach 15 yo

    ,

    Ta znakomita Whisky dojrzewała minimum 15 lat w beczkach po najlepszym Sherry Oloroso. Butelkowany z mocą 46% GlenDronach Revival nie jest filtrowany na zimno ani barwiony karmelem, dzięki czemu zachowuje naturalny kolor i charakter. W Nosie niesamowita koncentracja aromatów: syrop z melasy, toffi, czekolada i pomarańcze. Usta pełne i dynamiczne, wyczuwalny smak kawy, czekolady i mocne taniny. Prawdziwa uczta dla zmysłów!

    270,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 12 yo Nectar D’Or

    ,

    Nowa wersja limitowanej edycji genialnej whisky Glenmorangie, starzonej w ręcznie wyselekcjonowanych beczkach po Sauternes. Nectar d’Or uwodzi delikatną, cytrynowo-miodową duszą zamkniętą w elegancką, smukła butelkę.

    259,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 12 yo Lasanta

    ,

    Whisky przechodzi dwa etapy dojrzewania: najpierw 10 lat w beczce po bourbonie, a następnie 2 lata w beczce po sherry. Nadaje to jej smakowi wyjątkowe niuanse – rodzynek nasączonych sherry, pomarańczy oraz przypraw korzennych. Długi finisz wypełnia się nutami pomarańczy oraz orzechów laskowych w czekoladzie.

    215,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 12 yo The Quinta Ruban

    ,

    The Quinta Ruban to najbardziej intensywna i wyrazista whisky spośród edycji Glenmorangie podlegających dodatkowej maturacji w aktywnych beczkach. Tym razem to właśnie beczki po najlepszym porto Ruby są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak i wykwintnie długi finisz. Ta whisky to wzorowy przykład doskonałej równowagi słodkich i wytrawnych aromatów z kontrastującymi pikantnymi akcentami, a jej aksamitna tekstura, która jest efektem niefiltrowania na zimno definiuje tą pozycję jako jedną z najbardziej intrygujących i satysfakcjonujących single malt w Szkocji.

    249,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 18 YO Azuma Makoto Limited Edition

    ,
    Urzeczony zapachami, które znalazł w 18-letnim bukiecie, artysta florystyczny porównał Glenmorangie 18 do cudu kwitnącego kwiatu.
    Wyjaśnia: „Zaczyna się bogatymi, zaokrąglonymi aromatami suszonych owoców i miodu, a następnie rozwija się w bukiet geranium, tuberozy i jaśminu.
    Tańcząc na języku z wiciokrzewem i groszkiem, figami i orzechami, aż kwiaty znikną, tworząc słodki i długotrwały finisz.
    Kiedy Azuma Makoto przetłumaczył pyszną miękkość i słodycz whisky z beczki po burbonie, nuty beczek po sherry Oloroso, czerpał z piękna prawie 100 różnych kwiatów z całego świata.
    Namówił każdy z nich do rozkwitnięcia w swoim studiu w Tokyo dla swojego kwiatowego arcydzieła Dancing Flowers of Glenmorangie, którym dzieli się w tej cudownej limitowanej edycji.

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 18 yo Extremely Rare

    ,

    Glenmorangie Extremely Rare wyprodukowany w miejscowości Tain w Szkocji to jeden z najznakomitszych przedstawicieli whisky typu single malt. Prezentowany 18- letni trunek pierwsze 15 lat leżakował w starannie wyselekcjonowanych beczkach z białego amerykańskiego dębu, po czym ok 30% zawartości przelane zostało do beczek po hiszpańskim sherry oloroso gdzie dojrzewał kolejne 3 lata. W fazie końcowej produkcji obie partie zostały połączone i przelane do butelek. W efekcie otrzymano doskonały trunek o harmonijnej kompozycji słodkich nut miodu, pomarańczy i dojrzałych daktyli. Aksamitny i niezwykle długi finisz odkrywa akcenty wanilii i doskonałej wytrawnej sherry.

    459,00 zł

    WIĘCEJ
  • Glenmorangie 18 yo Extremely Rare

    ,

    Glenmorangie Extremely Rare wyprodukowany w miejscowości Tain w Szkocji to jeden z najznakomitszych przedstawicieli whisky typu single malt. Prezentowany 18- letni trunek pierwsze 15 lat leżakował w starannie wyselekcjonowanych beczkach z białego amerykańskiego dębu, po czym ok 30% zawartości przelane zostało do beczek po hiszpańskim sherry oloroso gdzie dojrzewał kolejne 3 lata. W fazie końcowej produkcji obie partie zostały połączone i przelane do butelek. W efekcie otrzymano doskonały trunek o harmonijnej kompozycji słodkich nut miodu, pomarańczy i dojrzałych daktyli. Aksamitny i niezwykle długi finisz odkrywa akcenty wanilii i doskonałej wytrawnej sherry.

    459,00 zł

    WIĘCEJ