Jefferson’s Bourbon
Ameryka, Whisky pozostałe
Bourbon ten produkowany jest w Kentucky, U.S.A., przez rodzinę Zoeller od 1997 roku, jednakże inklinacje alkoholowe w tej familii sięgają aż końcówki wieku XVIII. Firmę nalężąca do grupy Castel Brands, prowadzą wybitny specjalista w kwestii historii Bourbona na ziemiach amerykańskich – Chet Zoeller wraz z synem Trey’em, obecnie mistrzem gorzelniczym destylarni. Nazwa nawiązuje do trzeciego Prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki – słynącego z eksperymentalnej natury i bardzo ścisłego umysłu – Thomasa Jeffersona. Bourbon użyty do stworzenia produktu finalnego skupowany jest z małych, lokalnych destylarni, a następnie mieszany i starzony przez okres od 6 do 10 lat w opalanych beczkach z nowego, białego dębu amerykańskiego ( zawartość butelki ma od 8 do 12 lat ). Baryłki umieszczane są w blaszanych magazynach, w celu wystawienia ich na jak najbardziej ekstremalne wartości temperatury; podczas gdy jest gorąco molekuły destylatu wnikają głęboko w drewno i rozszerzając się penetrują dąb beczek, gdy w temperaturach niskich wyciągają „smaczki” z rzeczonych baryłek, co powoduje niesamowitą oleistość otrzymanego Bourbona. Ciekawostką jest idea powstania opakowania zamykającego ten produkt – zgodnie z założeniem Trey’a, ta transparentna butelka ma nawiązywać do flakonów, w których produkowane są perfumy dla kobiet, co ma przyciągać oczy i powodować chęć zakupu Bourbona Jefferson’s również przez przedstawicielki płci pięknej.
WIĘCEJ