• Jim Beam Devil’s Cut

    ,

    Trunek, w którym palce maczał sam Diabeł! Nie ma w tym żadnej przesady, bo sposób, w jaki produkowany jest burbon ma iście diabelski rodowód. W gorzelnictwie od dawna znany jest termin „Angel’s Share” (działka aniołów) – to część alkoholu, która wyparowuje z beczek w trakcie leżakowania. „Devil’s Cut” (diabelska część) jest poniekąd odwrotnością tego procesu – tak określa się destylat, który wsiąka w drewno beczek podczas procesu produkcji. Można go odzyskać różnymi metodami, wszystkie jednak sprowadzają się w gruncie rzeczy do jego wypłukiwania. W przypadku Jim Beam destylat ma silny aromat dębu oraz wyraźną nutę wanilii i głęboką brązową barwę. Piekielne zlewki są następnie mieszane z 6-letnim burbonem i tak powstaje 45-procentowy bourbon, który strąci do piekła każdego, kto go nierozsądnie nadużyje.

    89,00 zł

    WIĘCEJ
  • Jim Beam White

    ,

    Jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny amerykański bourbon – produkowany według oryginalnej receptury od 1795 roku. Mieszanka kukurydzy, jęczmienia i żyta daje łagodny, słodkawy smak i pełen bukiet z nutami wanilii oraz karmelu. JIM BEAM to jedna z najwyżej cenionych marek whisky bourbon na świecie.

    59,00 zł

    WIĘCEJ
  • Kavalan Single Malt

    ,

    Najlepiej sprzedająca się whisky tajwańska z gamy Kavalan. Jej kompozycja powstaje poprzez połączenie destylatów leżakujących w różnych beczkach: po Bourbonie, Sherry oraz innych uprzednio przechowujących różne wina. Standardowa moc 40% oraz pełnia aromatów takich jak: miód, mango, gruszka, wanilia, kokos i czekolada.

    280,00 zł

    WIĘCEJ
  • Knappoque 12 yo

    ,

    210,00 zł

    WIĘCEJ
  • Mackmyra First Edition

    ,

    Whisky szwedzka. To pierwsza wersja wydana w 2008 roku. Pachnie pikantnymi przyprawami, jest bardzo owocowa, z nutami owoców cytrusowych i karmelu.
    Leżakuje w beczkach first fill Bourbon w dawnej kopalni, 50 m pod ziemią.
    Mackmyra – szwedzka gorzelnia założona w 1999 roku przez grupę ośmiu znajomych z Królewskiego Instytutu Technologii w Sztokholmie.
    W destylarni wykorzystywane są beczki wykonane ze świeżego dębu oraz beczki po bourbonie i sherry.

    225,00 zł

    WIĘCEJ
  • Maker’s Mark

    ,

    Maker’s Mark od 1954 roku do dziś powstaje w niewielkiej ilości w historycznej XIX-wiecznej destylarni w Loretto, gdzie produkuje go czwarte pokolenie destylatorów słynnej rodziny Samuels. Trunek ten jest leżakowany około 6 do 7 i pół roku i jest butelkowany oraz sprzedawany, dopiero kiedy degustatorzy spółki zgadzają się, że jest gotowy.

    125,00 zł

    WIĘCEJ
  • Teeling Irish Single Malt

    ,

    Whiskey starzona w beczkach po sherry, porto, maderze, białym burgundzie i cabernet sauvignon. Dzięki takiej kombinacji zyskuje niespotykaną głębię aromatów i interesującą, głęboką barwę. W smaku zrównoważona kompozycja suszonych owoców, cytrusów, wanilii, przypraw i goździków.

    195,00 zł

    WIĘCEJ
  • Tullamore DEW

    ,

    Klasyczna mieszana irlandzka whiskey znana ze swojego delikatnego i łagodnego smaku. Korzenne, cytrynowe i słodowe nuty dopełnione aromatem węgla drzewnego. Uznana również przez koneserów, w 2005 roku uhonorowana złotym medalem podczas International Spirits Challenge.

    75,00 zł

    WIĘCEJ
  • Tullamore DEW 12 yo

    ,

    Tullamore Dew 12 Year Old Special Reserve jest starannie skomponowaną mieszanką starej irlandzkiej whiskey. Pełna jest głębokich aromatów. Whiskey bardzo dojrzała i ze swoim niepowtarzalnym charakterem. Słodkawy korzenny posmak bogaty w drzewne nuty uderza nas od razu podczas picia tego wyjątkowego trunku. Alkohol ten zawdzięcza dużo miedzy innymi temu, że dojrzewał w beczce po Burbonie. Tullamore Dew 12 Year jest złożoną whiskey, dobrze pikantną, lecz łagodną zarazem. W końcówce trunek jest przyjemnie suchy, lekko cytrynowy i słodkawy.

    145,00 zł

    WIĘCEJ
  • Wild Turkey 101

    ,

    Wild Turkey Straight Kentucky Bourbon Whiskey to wyjątkowy trunek klasy super-premium produkowany w sercu stanu Kentucky. Jeden z najbardziej popularnych bourbonów w Stanach Zjednoczonych, produkowany metodą tradycyjną. Naturalny proces destylacji stosowany w Wild Turkey wymaga znacznie więcej czasu i pieniędzy ale jak twierdzi mistrz Jimmy Russell – naprawdę warto. Jak na bourbon o tak dużej zawartości alkoholu jest on wyjątkowo delikatny. Pierwotnie stosuje się tu destylat 109 proof, do którego mistrz dodaje jedynie niewielką ilość wody otrzymując w ten sposób bourbon 101 proof, co pozwala zachować jego charakterystyczny smak.  Bogaty aromat zawdzięcza leżakowaniu przez 8 lat w świeżych beczkach dębowych. Znajdziemy w nim wyczuwalne nuty karmelu, wanilii, miodu i brązowego cukru. Finisz niezwykle długi, pełny.

    103,00 zł

    WIĘCEJ
  • Wild Turkey 81

    ,

    Wild Turkey Distillery wypuścił na rynek nowość wyselekcjonowany burbon stworzony przez Eddiego Russela (Wild Turkey Associate Distiller). Na amerykański rynek wkracza więc zupełnie nowy Dziki Indyk. To Wild Turkey 81 Straight Bourbon Whiskey. Liczba w jego nazwie bezpośrednio nawiązuje do zawartości alkoholu i wynosi wspomniane 81 proof czyli 40,5%. Nowy Wild Turkey stanowi mieszankę destylatów 6-, 7- i 8-letnich i wlany jest do butelki z zupełnie nową etykietą.

    74,00 zł

    WIĘCEJ
  • Wild Turkey Diamond Anniversary

    ,
    Specjalnie butelkowany bourbon od Wild Turkey, został stworzony przez mistrza destylacji Eddiego Russella dla uczczenia 60 lat pracy jego ojca, Jimmy’ego. Jest to blend bourbonów które dojrzewały od 13 do 16 lat, dzięki czemu bourbon jest bardzo bogaty i intensywny w smaku.

    WIĘCEJ
  • Wild Turkey Rare Breed

    ,

    Reprezentant bourbona klasy super premium w wersji small batch, będący arcydziełem Jimmy’ego Russella –  mistrza destylacji Wild Turkey Distillery. Wild Turkey Rare Breed stworzony w 1991 roku, będący kupażem destylatów 6, 8 i 12 letnich zmieszanych w niewielkiej, ściśle limitowanej ilości. Cechą charakterystyczną jest fakt, iż filtrowany jest w temperaturze pokojowej (a nie na zimno, jak większość whiskey) i rozlewany do butelek, jako barrel proof, czyli bez rozcieńczania wodą. W nosie pomarańcza, mięta i nutka słodkiego tytoniu. W ustach posmak ostrej papryki i dobrze wypieczonego pszenicznego chleba. Finisz długi, rozgrzewający, orzechowy. Jimmy Russell, swojego Rare Breed przechowuje w lodówce, by uniknąć dodawania lodu, który po rozpuszczeniu mógłby rozcieńczyć niepotrzebnie ten szlachetny smak.

    220,00 zł

    WIĘCEJ
  • Woodford Reserve

    ,

    Woodford Reserve powstaje z mieszanki kukurydzy 72%, żyta 18% i słodu 10%. Bourbon jest potrójnie destylowany i dojrzewa w beczkach przez minimum 6 lat. W zapachu kremowy, z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw z delikatnie wyczuwalnym kakao, dymem, dębiną i toffi. Na podniebieniu pełny z intensywnymi nutami ziaren kawy, przypraw, zboża, mielonego imbiru , olejku migdałowego i dębiny. Wykończenie długie pozostawiające posmak dojrzałych zbóż i dębu. Destylarnia Woodford Reserve znajduje się w samym sercu Kentucky i położona jest w między malowniczymi gospodarstwami. Region Bluegrass ma wapienne podłoże dzięki czemu jest olbrzymim filtrem wodnym, który usuwa z wody niepożądane materiały i uzdatnia ją przez dodanie wapienia. Jest to istotnym czynnikiem w produkcji ponieważ wapń dobrze reaguje z drożdzami użytymi podczas produkcji co przyczynia się do wysokiej jakości i oryginalności Woodford Reserve. Wszystkie budynki destylarni Woodford Reserve mają ponad 100 lat a najstarszy z nich został wybudowany w 1838 roku i mimo rozszerzenia destylarni zachował on swój klasyczny design.

    189,00 zł

    WIĘCEJ