Metaxa 7*
Alkohole pozostałe, Cognac / Brandy
Metaxa to grecki napój alkoholowy opracowany przez kupca Spirosa Metaxasa w 1888 roku. To odmiana brandy z domieszką wina, która ochodzi z wysp Samos i Lemnos. Metaxe produkuje się z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. Destylat o mocy 60 % leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana. Metaxa jest trunkiem o wysokiej jakości, zachowującym charakter i styl oraz otwartym na barowe eksperymenty. Metaxa 7* to odzwierciedlenie wysokiego stylu i elegancji. Wytworzona z połączenia win Muscat z wysp Morza Egejskiego oraz doskonałych winnych destylatów, dojrzewa do siedmiu lat w dębowych beczkach. Dzięki dojrzewaniu kolorem przypomina złoto, a zapach uwalnia delikatne aromaty waniliowe. Na podniebieniu pełne, zrównoważone smaki. Siedem gwiazdek oznacza leżakowanie trunku przez 7 lat.
WIĘCEJ