Glencadam Oloroso 14yo
Highland, Single Malt Scotch Whisky
Pierwszy etap dojrzewania przebiega tak, jak w przypadku 10- i 15-latki. Potem whisky przewozi się do siostrzanej destylarni Tomintoul. Beczek po sherry użyto tam pierwszy raz dla eksperymentu, a po dwóch latach procedurą tą objęto też Glencadam. Mimo to co roku wybiera się tylko 60 beczek na użytek obu destylarni. Beczki po oloroso używane przez obie wytwórnie pochodzą wprost z małej winiarni w Jerez w Hiszpanii. Właściciel destylarni nie ujawnia tożsamości dostawcy beczek, ale opisał, jak go wybrano. Zespół sprawdził wpierw największych wytwórców sherry, ale większe destylarnie, jak Macallan, kupują od nich tysiące beczek i mają wieloletnie relacje z dostawcami. Potrzeby zespołu Angus Dundee były znacznie skromniejsze, więc w Hiszpanii przedstawiono im mniejsze winiarnie. Wybrali firmę rodzinną, skosztowali ich sherry, obejrzeli beczki i sprowadzają je co roku.Glencadam Sherru Finish produkuje się małymi partiami, więc każda ma nieco inny smak. Skala operacji jest tak niewielka, że whisky można próbować i butelkować w miarę potrzeb.
WIĘCEJ