• Metaxa 5*

    ,

    Metaxa jest trunkiem o wysokiej jakości, zachowującym charakter i styl oraz otwartym na barowe eksperymenty. Metaxa 5* to doskonale wyważone połączenie winnych destylatów dojrzewających do 5 lat w dębowych beczkach i win Muscat z wysp morza Egejskiego. Trunek kolorem przypomina ciemny miód, a bukiet oferuje aromaty kwiatów i owoców.

    73,00 zł

    WIĘCEJ
  • Metaxa 7*

    ,

    Metaxa to grecki napój alkoholowy opracowany przez kupca Spirosa Metaxasa w 1888 roku. To odmiana brandy z domieszką wina, która ochodzi z wysp Samos i Lemnos. Metaxe produkuje się z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. Destylat o mocy 60 % leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana. Metaxa jest trunkiem o wysokiej jakości, zachowującym charakter i styl oraz otwartym na barowe eksperymenty. Metaxa 7* to odzwierciedlenie wysokiego stylu i elegancji. Wytworzona z połączenia win Muscat z wysp Morza Egejskiego oraz doskonałych winnych destylatów, dojrzewa do siedmiu lat w dębowych beczkach. Dzięki dojrzewaniu kolorem przypomina złoto, a zapach uwalnia delikatne aromaty waniliowe. Na podniebieniu pełne, zrównoważone smaki. Siedem gwiazdek oznacza leżakowanie trunku przez 7 lat.

    118,00 zł

    WIĘCEJ
  • Midori

    ,

    Midori, stworzone przez Japońską firmę Suntory, już w 1978 r. zaczęło podbijać rynek amerykański. Niezwykły sukces odniósł w sławetnym klubie nocnym 54, gdzie kręcono film „Gorączka sobotniej nocy” w roli głównej z Johnym Travoltą. W odniesieniu niezwykłego sukcesu pomógł Midori, drink „The Universe” (który zbudowany był na bazie tego niezwykłego trunku), gdyż zdobył on pierwszą nagrodę na US Bartenders Guild Annual Competition w 1978r. Właśnie to wydarzenie sprawiło, że został on doceniony wśród barmanów na całym świecie, głównie ze względu na wysoką jakość produktu oraz wyjątkowym, świeżym aromatem melonów. Sukces w USA był tylko małym krokiem w karierze Midori, ponieważ zaraz po tym zdobył on sławę w Australii a następnie podbił rynek Europejski. Obecnie dostępny jest w ponad 30 krajach świata a marka Midori stała się rozpoznawalna i ceniona wśród wielu barmanów. Każdy drink z udziałem Midori to eksplozja niezwykłego, świeżego melona. Pijąc go na lodzie, bądź mieszając w fantazyjny sposób z innymi trunkami, likier ten zawsze stanowi niezapomniane wrażenia smakowe.

    95,00 zł

    WIĘCEJ
  • Nuvo

    ,

    Nuvo to pierwszym gazowanym likier na świecie. Musujący napój prosto z Paryża, opracowany przez Rafała Yakoby,  człowieka, który wcześniej stworzył innowacyjny likier Hpnotiq. Nuvo wprowadzony pod koniec 2007 roku na rynek amerykański, gdzie podobnie jak Hpnotiq szybko podbił serca gwiazd. Uroczy mix francuskiej wódki premium i wina musującego, doskonały owocowy smak, wyjątkowy kolor połączony z musującymi bąbelkami nie ma sobie równych. Całość zawarta w butelce w kształcie perfum.

    175,00 zł

    WIĘCEJ
  • Padre Azul Añejo

    Osiemnaście miesięcy w amerykańskim dębie. Aromat jednocześnie słodki i skórzasty oraz korzenny, paczuli, kadzidło i wyraźne nuty leśne – kora, mech, kakao, kajmak. Smak ziemisty, skórzasty, słodki tytoń, słodka herbata, przyprawy korzenne, orzechy brazylijskie. Jest też wyraźna oleistość na języku. W finiszu nuty znane już z Reposado – gorzka czekolada z chilli, marynowany imbir, jeszcze ziarna kakao, orzeszki cedrowe.

    WIĘCEJ
  • Padre Azul Blanco

    Bardzo delikatne aromaty – ziemistość, kora, liście, pataty, brzoskwinie, miód. Smak także bardzo delikatny, owocowy, tym razem mamy lichi, agrest, białe porzeczki. Do tego biała czekolada z pieprzem, suszone figi. Finisz bardziej cierpki – liście, żywiczność, miód leśny.

    WIĘCEJ
  • Padre Azul Reposado

    Osiem miesięcy w amerykańskim dębie. Aromat słodki, czekolady, pralinek, ale i cynamonu, miodu, kandyzowanego ananasa. Bardzo delikatna ziemistość, do tego przyjemna nuta warzywna – rzodkiew. I jeszcze runo leśne oraz nuta septyczna, apteczna, ale delikatna. Smak nadal słodki i jednocześnie korzenny, jakieś egzotyczne przyprawy w rodzaju sasafrasa, trochę słodkiej kukurydzy, sosnowe szyszki w słodkim syropie.

    WIĘCEJ
  • Passoa

    ,

    Passoa to egzotyczny likier, który wyrabia się z naturalnego soku owoców marakui, czyli odmiany owocu pasji rosnącej w tropikalnym klimacie Południowej Ameryki. Nazwa Passoa łączy w sobie pasję-owoc i pasję rozumianą jako namiętność (od angielskiego słowa passion). W barmańskim żargonie określa się ją często jako passion drink – drink namiętności. Passoa została stworzona w roku 1986 i niemal od razu zyskała ogromne uznanie na całym świecie. Podawana jest z lodem bądź jako składnik long drinków i koktajli.

    55,00 zł

    WIĘCEJ
  • Perrier-Jouët Belle Epoque 2013

    ,
    Mistrzyni piwnicy Perrier-Jouët, Severine Frerson mówi, że znakiem rozpoznawczym Belle Epoque 2013 jest kwiat lipy. Wykonany z mieszanki 50% grand cru Chardonnay, 45% grand cru Pinot Noir i 5% Meunier, rocznik 2013 ucieleśnia delikatny kwiatowy styl, który zdefiniował ten dom.
    Rok 2013 był chłodny, późne kwitnienie w lipcu przesunęło początek zbiorów do 30 września. To był szczególnie dobry rok dla Chardonnay.
    „Perrier Jouët tak naprawdę nie szuka mineralności ani mocnej kwasowości, bardziej chodzi o miękką, delikatną, kwiatową i owocową elegancję” – powiedział ambasador marki Jonny Simms, wprowadzając wino do brytyjskiego handlu.
    Dodał, że 5% Meunier w mieszance miał do odegrania kluczową rolę. „To niezwykłe, aby znaleźć Meunier w prestiżowym cuvée, ale jest to z konkretnego powodu – przynosi owocowość i działa jako pomost między Pinot i Chardonnay” – powiedział.
    Frerson – pierwsza mistrzyni piwnicy Perrier-Jouët – opisuje szampana jako „jasnozłoty kolor, z subtelnymi błyskami zielonego jabłka” i nutami „dojrzałej gruszki, skórki grejpfruta, imbiru, mandarynki i odrobiną zielonego pieprzu”.
    „Kwiat lipy wyraża charakter, osobowość i fakturę rocznika 2013” powiedziała dodając, że ma „delikatne zasolenie”.

    WIĘCEJ
  • Pimm’s No1

    ,

    Pimm’s No 1, to likier na bazie ginu, cytryn i chininy z dodatkiem mieszanki ziół o zawartości alkoholu 25% ABV. Proporcje i dokładny skład znany jest prawdopodobnie tylko 6 osobom na świecie. Likier ma kolor mocno zaparzonej herbaty z dodatkiem czerwieni. Jest dobarwiany karmelem. Posiada delikatny posmak owoców cytrusowych i ziół. Około 1840 roku, James Pimm, właściciel baru z ostrygami w londyńskiej dzielnicy finansjery zaczął sprzedawać mieszankę ginu z tonikiem nazwaną Pimm’s No 1 Cup. Napój ten miał wspomagać trawienie. Podawano go w szklankach o objętości 1 pinty (0,57 litra). Tradycyjnie podaje się go z lemoniadą w czasie przyjęć w ogrodach oraz wydarzeń sportowych. Oprócz tego w pubach podawany jest także drink zwany Pimm’s, który przygotowuje się umieszczając w szklance plasterek cytryny, pomarańczy i zielonego ogórka. Te trzy składniki zalewane są likierem i pozostawiane w celu „przegryzienia się”. Kiedy klient zamawia drinka, szklankę z likierem i owocami wypełnia się lodem i dopełnia lemoniadą.

    89,00 zł

    WIĘCEJ
  • Pink 47

    ,

    Pink 47 jest dostępny w butelce w kształcie diamentu inspirowany przez „Legendary Pink Khavaraya „. Produkt czterokrotnie destylowany, mający 47% jest idealny do picia z tonikiem oraz jako składnik wielu koktajli. Pink 47 zawiera 12 botanicznych ziół, w celu zapewnienia najwyższej jakości i smaku.

    115,00 zł

    WIĘCEJ
  • Pravda

    ,

    Receptura wódki Pravda trafiła do Stanów Zjednoczonych wraz z Franciszkiem Penzapolskim, potomkiem dynastii gorzelników z Horodenki, centrum majątku, należącego do rodu Potockich, a później Czartoryskich. W książęcej gorzelni już od połowy XVIII wieku rodzina Penzapolskich doskonaliła sztukę wytwarzania spirytusu i wódek. Wielką staranność i uwagę poświęcano zwłaszcza trunkowi przeznaczonemu dla właściciela majątku i jego gości. Specjał ten, otrzymywany w niewielkich ilościach, z zachowaniem najwyższej staranności i według sekretnej technologii, stał się dumą gorzelni, a jego receptura sekretem rodu. Gorzelnicy pieczołowicie wybierali zarówno zboże, które służyło do produkcji przeznaczonego dla owej wódki spirytusu, jak i wodę źródlaną o słodkim, świeżym smaku. Przez dziesięciolecia śledzili też uważnie wszelkie nowinki techniczne i w miarę potrzeb stosowali je w swojej fabryce, co zapewniało ich koronnemu wyrobowi znakomitą opinię. Określali go mianem „prawdziwej wódki”. Dziś Pravda wytwarzana jest z luksusowego spirytusu żytniego i zdemineralizowanej wody źródlanej, dowożonej cysternami z ujęcia w chronionej strefie górskiej. Zalety Pravdy ujawniają się w całej pełni, gdy pije się ją „straight”, niezmieszaną z innymi składnikami. Stąd jej wielka popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie w ostatnich latach upowszechnił się ten sposób picia wódek czystych. Amerykanie piją Pravde z kieliszków typu martini bez dodatków, tylko „przeszlifowaną” kilkoma szybkimi ruchami w shakerze wypełnionym pokruszonym lodem.

    115,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ramazzotti

    ,

    Ramazzotti…. W 1815 człowiek o tym samym nazwisku, co Eros lecz innym imieniu, wymyślił genialną recepturę likieru żołądkowego. Ciężko było, bo biedak miał do dyspozycji same naturalne składniki: korzenie, zioła, anyż… Potrzebne było jeszcze coś, co sprawiłoby, że wyjątkowo zdrowe paskudztwo – zwłaszcza po przejedzeniu, co wśród włoskich arystokratów w XIX wieku zdarzało się dość często – można było pić z przyjemnością. No i znalazł. Skórki pomarańczowe, a ściśle mówiąc dwa ich rodzaje: mieszankę skórek pomarańczy: gorzkich i słodkich. Na efekt wynalazku nie trzeba było długo czekać. Zamiast kawy zaczęto podawać w ekskluzywnych włoskich kafeteriach właśnie Ramazzotti… Amaro Ramazzotti można serwować bez dodatków, na lodzie, z dodatkiem Ginger Ale, z tonikiem, z plasterkiem cytryny- w każdym z tych połączeń nie zabraknie prawdziwie włoskiego ducha.

    84,00 zł

    WIĘCEJ
  • Ron Zacapa Centenario

    ,

    Historia rumu Ron Zacapa sięga 1976 roku, kiedy to po raz pierwszy został zabutelkowany w stulecie istnienia miasta od którego wziął swoją nazwę. Poprzez wszystkie lata produkcji zyskiwał on coraz szerszą grupę odbiorców na całym świecie. Trunek produkowany jest z soku trzciny cukrowej, która zbierana jest podczas czasu trwania pory suchej od listopada do kwietnia. Proces starzenia trunku odbywa się w mieście Quetzaltenang na wysokości 2300m, gdzie przechodzi on spowolniony proces dojrzewania trwający 23 lata. Dojrzewanie odbywa się początkowo w beczkach wykonanych z białego, amerykańskiego dębu, w którym wcześniej leżakowała whisky, a także beczkach opalanych, beczkach po sherry oraz po winie z winnicy Pedro Ximeneza z Hiszpanii. Butelkowanie odbywa się w stolicy Gwatemalii, mieście Mixco.  Sam rum posiada ciemno-bursztynową barwę. W aromacie wyróżniają się nuty karmelu i wanilii połączone z suszonymi owocami, bananami, dębem, ananasem i drewnem. W tle wyczuć dają się nieco subtelniejsze aromaty cukru, śliwki oraz kakao. Smak rumu niesamowicie bogaty łączący w sobie akcenty gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii, kawy, migdałów, śliwki, imbiru oraz dymu i skóry. Zakończenie pozostawia przyjemny karmelowy posmak.

    235,00 zł

    WIĘCEJ
  • Saint Urban Spiced

    ,

    Rum z dodatkiem cynamonu i skórek pomarańczy.

    115,00 zł

    WIĘCEJ
  • Sheridan`s

    ,

    Sheridan’s – likier składający się w 1/3 z likieru śmietankowego i w 2/3 z likieru kawowego zmieszanego z irlandzką whiskey. Umiejętnie nalany rozwarstwia się w kieliszku – kawa na dole, śmietanka na górze. Konsumenci cenią Sheridan’s przede wszystkim za wspaniały, kawowy smak.

    89,00 zł

    WIĘCEJ